Egy Szertartásvezető naplója

Tévhitek a szertartásvezetéssel kapcsolatban

A Szertartásvezetés egy viszonylag új szolgáltatás az esküvők világában és valljuk be, minden új dologgal kapcsolatban egy picit szkeptikusak vagyunk manapság. Már nem tekintjük feltétlenül szentírásnak, amit a médiában hallunk vagy olvasunk, hisz mindig az az érzésünk, hogy valamit el akarnak nekünk adni. De vajon ez jó lesz- e nekünk? Megéri- e ezt a szolgáltatást igénybevennünk?

Néhány tévhitet szeretnék most eloszlatni, amikkel találkoztam a Szertartásvezetéssel kapcsolatban és lehet, hogy Bennetek is megfogalmazódtak már az alábbi kérdések.

Lássuk, mik ezek:

Miért mondjuk ki mégegyszer az IGEN- t, ha az Anyakönyvi Hivatalban egyszer már megtettük?

Először is, mert az IGEN- t kimondani a szerelmednek nagyon jó (majd meglátod). Ám, ha ez csekély érv lenne, nézzük meg, miért érdemes még.

Szertartásvezetőt a párok különböző okokból fogadnak. Az egyik, hogy az esküvő helyszínen szeretnék kimondani fogadalmukat egymásnak, ami a násznép szempontjából sem mindegy, hiszen minél nagyobb a vendégsereg, minél melegebb van, minél több a gyerkőc, annál bonyolultabb megoldani a helyszínek közötti utazást. Természetesen vannak olyan Anyakönyvi Hivatalok, akik vállalnak külső helyszínen történő esketést, ám a saját kerületüket, ezesetben sem hagyhatják el, mert a közigazgatási határok átlépése esetén már nem lenne hivatalos a házasságkötés. Ugyanez a helyzet a hajón történő ceremóniával is. Az Anyakönyvvezető, aki hajón is vállal esketést, többnyire csak álló járművön vezetheti le a szertartást, mert, ha a hajó esketés közben szelné a habokat és áthajózna a Dunán egyik kerületből a másikba, Balatonon pedig Siófokról Zamárdiba, az szintén nem hivatalos házasságkötést eredményezne. Ezek a szabályok az állam által előírt szabályok, melyek ellen sem az Anyakönyvvezetők, sem a Szertartásvezetők nem tehetnek. Ám az Anyakönyvvezetőkkel szemben a Szertartásvezetőkre ezen előírások, mint szolgáltatókra nem vonatkoznak.

Van úgy, hogy minden stimmel, de az esküvőtök napjára már nem kaptok időpontot az Anyakönyvvezetőnél, mert előttetek már minden időpontot lefoglaltak aznapra a párok. Ez a nagyon népszerű időpontoknál gyakran megtörténik. Ilyen például a 2018.08.18., ahol várható, hogy sokan lemaradnak majd az időpontról, hiszen szerencsére nagyon sok a házasulni vágyó Jegyespár manapság:)

Ha ragaszkodsz az álmaidhoz és az időponthoz (és miért ne tennéd) időpont híján se csüggedj, mert a Ti esetetekben is a Szertartásvezető nyújthat segítséget, hogy az adott napon hivatali időpont híján is megtarthassátok az esküvőtöket.

Ha különleges elképzelésetek van, például, hogy a holdfényben, a szabad ég alatt mondanátok ki az IGEN- t vagy épp egy állami ünnepre esik az áhított időpont, esetleg az új év, új élet elgondolás alapján egy szilveszter éjjeli vagy újév hajnali esküvővel ünnepelnétek szerelmeteket és lépnétek át együtt a házasság kapuján, itt szintén nincsenek akadályok, mert Szertartásvezetővel ez is lehetséges.

Drága…

Én azt mondom, nem drága. De nem az a fontos, én mit mondok, hanem, hogy Ti is lássátok, miért nem az.

Természetesen, hétköznap, a hivatali időn belül, a hivatalban kötött házasságkötés ingyenes. A hétvégi hivatali esküvő már fizetős, a külső helyszíni is, amely értelemszerűen többe kerül. Az árat a helyi önkormányzat egyénileg szabja, így az mindenhol eltérő lehet. A 15.000 Ft- os hivatali esketéstől, a 130.000Ft- os külső helyszíni esketésig minden előfordulhat. A szertartásvezetés ára 40-55 ezer Ft között mozog, amely viszont egy komplett személyreszabott szolgáltatást foglal magában, a pár minden igényét kielégítve,  a szertartásszöveget személyreszabva, minden részletet* egyeztetve az esküvőt megelőző időszakban, szertartásvezetővel baráti viszonyt kialakítva, egyedi időpontban, egyedi helyszínen megtartva a szertartást. Csak rajtatok áll, ki lesz az a Szertartásvezető, akinek bizalmat szavaztok, miközben sajnos az Anyakönyvvezető személye nem választható, őt a hivatal rendeli ki.

*Hogy mik is ezek a részletek? Itt olvashatsz róla bővebben:)

A Szertartásvezető bevetésen

Egy hónapokig tartó együttműködésért, amely főszereplői csak Ti Vagytok és ennek tükrében egy igazán személyes szertartás keretében kimondani a fogadalmatokat egymásnak, minden részletét úgy alakítva, ahogy Ti szeretnétek… talán már Ti is látjátok, hogy miért nem drága a szertartásvezetői szolgáltatás.

A Szertartásvezető által vezetett szertartás nem hivatalos, csak egy kamu…

Valóban nem hivatalos, mert ez egy szolgáltatás. Azért, hogy lehetőségetek legyen olyan módon, olyan helyszínen és olyan időpontban tartani az esküvőtöket, ami nélkülözi a kompromisszumokat részetekről az esetleges törvényi korlátok miatt.

A hivatalos, törvényi rész sem marad el természetesen, hiszen a Szertartásvezető előtt tett fogadalom kimondását megelőzően az Anyakönyvvezető törvényesíti a házasságot.

Szeretném leszögezni, hogy hívő emberként bár nem vagyok rendszeres látogatója istentiszteleteknek, maximálisan elismerem és tiszteletben tartom mindenki vallását, legyen az bármilyen felekezet.

Ennek ellenére, mikor azt hallom, hogy a Szertartásvezetés egy kamu, akkor azt mondom, nem az.

Egy fogadalom megerősítés. Az egyetlen hivatalos forma az Anyakönyvvezető előtt tett eskü, sem a Szertartásvezető előtt tett , sem a templomi eskü nem hivatalos, mégis mindkettő gyönyörű.

Ki- ki hite és igénye szerint válasszon, de a legfontosabb, hogy legyen az hivatali, templomi vagy Szertartásvezető előtt tett fogadalom, az álmairól senki ne mondjon le! Éljétek meg őket mindenáron!:)

 

Folyt. köv.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!